KOPOS – Káblové nosné systémy s chytrou povrchovou úpravou

Publikované:

,

Káblové nosné systémy hrajú kľúčovú úlohu v bezpečnosti a funkčnosti elektroinštalácií, najmä v prostrediach so zvýšeným rizikom korózie. Tradične sa pre tieto systémy používa povrchová úprava žiarovým zinkovaním ponorom, ktorá poskytuje spoľahlivú protikoróznu ochranu, a preto sa často využíva vo vonkajších podmienkach a prevádzkach so zvýšenou koróznou záťažou.

V súčasnosti však existuje ešte modernejšia alternatíva – povrchová úprava plechov ZM Magnelis. Tento inovatívny materiál zložený zo zinku, horčíka a hliníka prináša káblovým nosným systémom ešte vyššiu odolnosť a ochranu proti korózii. V tomto článku si predstavíme, ako táto povrchová úprava funguje, aké sú jej hlavné výhody a kde ju môžete využiť.


ZM Magnelis – Inovatívna povrchová ochrana

Povrchová úprava ZM Magnelis sa aplikuje na za studena valcovaný plech pri kontinuálnom žiarovom zinkovaní. Oproti klasickému zinkovaniu je kúpeľ roztaveného zinku doplnený o horčík a hliník, čím vzniká jedinečná ochranná vrstva. Táto vrstva, s hrúbkou 18-31 µm (ZM310 podľa normy ČSN EN 10346), ponúka lepšiu ochranu proti korózii než bežné zinkovanie ponorom, ktoré má hrúbku 85 µm.

Podľa vykonaných testov a praktických skúseností preukazuje ZM Magnelis vyššiu odolnosť voči korózii, čo robí z tejto povrchovej úpravy vynikajúcu alternatívu k tradičným metódam ochrany. Navyše, materiál disponuje samoopravovacou schopnosťou, kedy horčík a zinok vytvárajú na rezných hranách ochranný film proti korózii. Tento film poskytuje dlhodobú ochranu aj na miestach, kde by mohla vzniknúť červená hrdza.


Testovanie odolnosti v soľnej komore

ZM Magnelis prešiel radom testov, vrátane skúšky neutrálnou soľnou hmlou NSS podľa ČSN EN ISO 9227:2023, kde sa výrobky testovali v soľnej komore po dobu 720 hodín. Výsledky ukázali, že materiál nezaznamenal žiadne známky zmeny povrchu ani po tejto dlhej dobe. Pre porovnanie, pri rovnakom teste sa u tradičných produktov zinkovaných ponorom objavujú príznaky korózie už po 300-600 hodinách.


Využitie ZM Magnelis v praxi

Výrobky s povrchovou úpravou ZM Magnelis sú určené na použitie v prostrediach s koróznou agresivitou C1 až C4 podľa normy ISO 12944-2, pričom spĺňajú požiadavky aj pre prostredie C5. Vďaka svojej vynikajúcej odolnosti nájdu tieto výrobky uplatnenie v rôznych odvetviach.

Jedným z najbežnejších využití je vedenie káblov okolo solárnych konštrukcií, kde sú káblové nosné systémy KOPOS s povrchovou úpravou ZM Magnelis čoraz populárnejšie. Tento materiál sa už bežne používa aj pre samotné konštrukčné prvky solárnych systémov.

Ďalej sa tento typ povrchovej úpravy využíva napríklad pri výrobe plechových striech, zvodidiel, cestných zábran či v poľnohospodárstve, kde nájdeme viničné stĺpiky, skleníky, silá a rôzne budovy pre hospodárske zvieratá. Všade tam sa ZM Magnelis osvedčil ako mimoriadne odolný voči agresívnym vplyvom, ako sú vysoké koncentrácie chloridu alebo čpavku.


Ekologická a ekonomická výhoda ZM Magnelis

ZM Magnelis má v porovnaní s tradičnými metódami nielen lepšie technické vlastnosti, ale aj významný ekologický prínos. Keďže sa plech s touto povrchovou úpravou spracováva priamo, eliminuje sa potreba dopravy výrobkov do zinkovne a späť, čo znižuje nielen náklady na dopravu, ale aj uhlíkovú stopu.

Ďalšou výhodou je tenšia, ale odolnejšia vrstva zinku, ktorá sa pomalšie opotrebúva. To znamená menší únik zinku do pôdy, čo je prínosné pre životné prostredie. Tento proces je tak šetrnejší k prírode a zároveň ponúka dlhodobú ochranu.

Káblové nosné systémy KOPOS s povrchovou úpravou ZM Magnelis predstavujú moderné a ekologicky šetrné riešenie pre ochranu elektroinštalácií v prostrediach so zvýšeným rizikom korózie. S vyššou odolnosťou, samo-opravovnou schopnosťou a ekologickými benefitmi je táto povrchová úprava ideálnou voľbou pre široké spektrum aplikácií – od solárnych inštalácií až po poľnohospodárske stavby. Ak hľadáte spoľahlivé riešenie pre svoje elektroinštalácie, KOPOS so ZM Magnelis je správnou voľbou.