EATON programovateľné relé easy-E4

Publikované:

,

Rad programovateľných relé easyE4 ponúka obrovské množstvo aplikácií vo všetkých oblastiach automatizácie za rozumnú cenu. Ide o zariadenie, ktoré možno použiť pre jednoduché aplikácie s niekoľkými vstupmi a výstupmi, ako aj pre rozsiahle aplikačné úlohy so stovkami vstupov a výstupov. Ponúkame možnosti napájania vo všetkých bežných variantoch – napájací zdroj UC pre napájanie 12/24 V DC alebo 24 V AC, ďalej AC pre napájanie 100-240 V AC a variant DC pre napájanie 24 V DC. Posledný uvedený má tranzistorové výstupy a prvé dva sú samozrejme reléové.


Tieto základné zariadenia možno rozšíriť o ďalšie vstupné a výstupné moduly a to digitálne alebo analógové, vrátane možnosti pripojenia teplotných vstupov so snímačmi Pt100, Pt1000 alebo Ni1000. Všetky prístroje je možné si potom vybrať vo verzii so skrutkovými svorkami alebo beznástrojovými Push-in svorkami, čo uľahčuje zapojenie a sú aj veľmi výhodné pre sériovú výrobu. Okrem rozširujúcich modulov, ktorých môžeme pridať až 11 na jednu riadiacu jednotku, je možné prepojiť aj samotné riadiace jednotky, ktorých je možné prepojiť celkom 8. Prostredníctvom nadradeného systému je možné prepojiť niekoľko ďalších jednotiek. Vďaka komunikácii prostredníctvom siete Ethernet sú všetky pripojenia k zariadeniu veľmi jednoduché.

K samotným riadiacim jednotkám je možné pripojiť aj špeciálne komunikačné jednotky. Prvá z nich je určená pre komunikačný systém SmartWire-DT. Vďaka tejto technológii potom môžeme pripojiť ďalších 99 zariadení od ovládacích tlačidiel a LED prvkov, až po stýkače a frekvenčné meniče. Druhou komunikačnou jednotkou je karta pre Modbus RTU, ku ktorej možno pripojiť až 32 zariadení využívajúcich tento
komunikačný protokol.



Zariadenia easyE4 môžu byť vybavené integrovaným displejom, ktorý dokáže zobrazovať základné informácie o stavoch aplikácie, ale umožňuje nám aj zadávať požadované hodnoty. Ďalšiu možnosť zobrazenia potom ponúka integrovaný webový server. V prípade potreby je možné pripojiť aj ďalšie zobrazovacie zariadenia. Najjednoduchšou možnosťou je 4,3″ displej RTD, ktorý je zrkadlovým obrazom už spomínaného integrovaného displeja a môže zobrazovať až 64k farieb. Na sofistikovanejšiu vizualizáciu možno použiť akýkoľvek dotykový panel z radu XV, pre ktorý je určený intuitívny programovací softvér Galileo. Dva panely série XV-102 s 3,5″ resp. 5,7″ displejom sú potom vyhradené pre programovateľné relé easyE4, pre ktoré je softvér bezplatný.

Programovateľné relé easyE4 sú veľmi univerzálne zariadenia, ktoré už možno považovať za jednoduchšiu verziu PLC. Ako už bolo spomenuté, vďaka svojej variabilite sa dajú použiť ako náhrada jednoduchých zariadení, napríklad časových relé, ale aj na riadenie jednoúčelových strojov alebo dokonca celých technológií.